Acorduri de cooperare semnate de către organismele de insolvență, la nivelul UE

București-11 Iulie 2024. Prin Directiva Europeană nr. 2009/103/CE, modificată prin Directiva Europeană nr. 2118/2021 s-a instituit în sarcina statelor membre UE obligația de a inființa/autoriza un organism căruia i se încredinţează sarcina de a despăgubi persoanele prejudiciate care îşi au reşedinţa pe teritoriul său, cel puţin în limitele obligaţiei de asigurare, pentru daune materiale sau vătămări corporale provocate de un vehicul asigurat de o societate de asigurare, din momentul în care: a) societatea de asigurare face obiectul unei proceduri de faliment; sau b) societatea de asigurare face obiectul unei proceduri de lichidare. Totodată s-a pus în sarcina organismelor menționate să negocieze și să semneze acordurile de cooperare, pentru a pune în aplicare prevederile directivei, în ceea ce privește funcțiile și obligațiile lor, precum și procedurile de rambursare.

La data de 10 iulie 2024 au intrat în vigoare Acordurile internaționale de colaborare între organismele de insolveță privind punerea a articolelor 10a și 25a din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, astfel cum a fost modificată prin Directiva Europeană 2021/2118.

Art. 10a din directiva menționată reglementează protecţia persoanelor păgubite în privinţa prejudiciilor provocate de accidente care au avut loc în statul membru de reşedinţă în cazul insolvenţei unei societăţi de asigurare în timp ce art. 25a din același act normativ reglementează protecţia persoanelor prejudiciate în privinţa prejudiciilor provocate de accidente care au avut loc într-un stat membru care nu este statul membru de reşedinţă al acestora, în cazul insolvenţei unei societăţi de asigurare. Directiva Europeană nr. 2021/2118 poate fi accesată la https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32021L2118

Acordurile sunt aplicabile procedurilor de insolvență deschise începând cu data de 23.12.2023 și prevăd funcțiile și obligațiile organismelor de insolvență, precum și procedurile de rambursare în temeiul articolului 10a alineatul (13) și al articolului 25a alineatul (13) din directiva respectivă.

Acordurile nu intră în vigoare pentru Polonia, Irlanda și Letonia, având în vedere clauzele tranzitorii, însă odată ce vor intra în vigoare și pentru cele trei state, acestea se vor aplica pentru insolvențele societăților de asigurare deschise începând cu data de 23.12.2023.

Comisia Europeană a luat act de încheierea acordurilor prin Notificarea C/2024/4500 publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aceasta poate fi accesată la EUR-Lex – 52024XC04500 – EN – EUR-Lex (europa.eu).

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 213/2015, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, în cazul României, Fondul de garantare a asiguraților va îndeplini rolul de organism de insolvență, atât pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 10a cât și a prevederilor art. 25a din Directiva codificată.

De asemenea, Fondul a fost notificat către Comisia Europeană în baza de date THEMIS, ca fiind organismul de plată care urmează a avea atribuțiile prevăzute în Directivă.

Fondul de garantare a asiguraților a semnat acordurile de cooperare la data de 22.12.2023, acestea putând fi accesate la secțiunea Cadrul Legal, pe site-ul FGA.

 

Fondul de Garantare a Asiguraților

s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților

București, Romania